Το 2021, η Σάρα Χαμούντα, Βρετανοαιγύπτια που ζούσε στο Ντουμπάι, βρέθηκε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη με μια έντονη επιθυμία: να γευτεί τις γεύσεις της παιδικής της ηλικίας. Ταχίνι, φιστίκι, και το τραγανό φύλλο του κανταϊφιού ήταν τα βασικά της ζητούμενα.Από αυτή τη λιγούρα γεννήθηκε μια ιδέα, η οποία εξελίχθηκε σε παγκόσμιο γαστρονομικό φαινόμενο: το “Can’t Get Knafeh of It”, ένα επιδόρπιο που παν…
Το 2021, η Σάρα Χαμούντα, Βρετανοαιγύπτια που ζούσε στο Ντουμπάι, βρέθηκε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη με μια έντονη επιθυμία: να γευτεί τις γεύσεις της παιδικής της ηλικίας. Ταχίνι, φιστίκι, και το τραγανό φύλλο του κανταϊφιού ήταν τα βασικά της ζητούμενα.
Από αυτή τη λιγούρα γεννήθηκε μια ιδέα, η οποία εξελίχθηκε σε παγκόσμιο γαστρονομικό φαινόμενο: το “Can’t Get Knafeh of It”, ένα επιδόρπιο που παντρεύει ανατολίτικες γεύσεις με δυτικό design.
Το γλυκό που έγινε brand – FIX Chocolatier
Μαζί με τον σύζυγό της Γεζέν Αλάνι, η Χαμούντα ίδρυσε το 2022 τη FIX Chocolatier, με στόχο να εκφράσουν τις κοινές τους ρίζες: μεγάλωσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ζουν στο Ντουμπάι πάνω από μια δεκαετία. Το αποτέλεσμα; Μια σοκολατένια μπάρα με γέμιση από φιστίκι, ταχίνι και τραγανό φύλλο, που θυμίζει κανταΐφι, κλεισμένη σε σοκολάτα γάλακτος.
Το προϊόν έγινε ευρέως γνωστό χάρη στο TikTok. Το βίντεο της influencer Maria Vehera, όπου δοκιμάζει τη μπάρα, έγινε viral με σχεδόν 7 εκατομμύρια likes, δίνοντας τεράστια ώθηση στην αναγνωρισιμότητα του brand.
Η χαρακτηριστική εμφάνιση της σοκολάτας – με έντονες πορτοκαλί και πράσινες πιτσιλιές – σε συνδυασμό με την τραγανή της υφή, την καθιστούν ιδανική για το social media κοινό.
Η εξάπλωση και οι απομιμήσεις
Το φαινόμενο του “Dubai chocolate” εξαπλώθηκε ταχύτατα εκτός Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σούπερ μάρκετ όπως τα Waitrose, Lidl και Morrisons στη Βρετανία δημιούργησαν δικές τους εκδοχές – με κάποιες αλυσίδες να βάζουν ακόμη και όριο αγοράς. Η Lindt λάνσαρε τη δική της premium εκδοχή στα 10 λίρες, ενώ η Lidl διαθέτει τη δική της στα 4,99 λίρες.
Οι δημιουργοί της αυθεντικής FIX μπάρας, ωστόσο, προειδοποιούν: οι απομιμήσεις διαφέρουν σημαντικά. «Ο κόσμος νομίζει πως δοκίμασε το προϊόν μας, ενώ στην πραγματικότητα έχει φάει κάτι εντελώς διαφορετικό», εξηγεί ο Αλάνι.
Δείτε και αυτά