Η ιστορία της Χρύσας Σπηλιώτη συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς η αγαπημένη ηθοποιός βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον σύζυγό της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. Το ζευγάρι εγκλωβίστηκε στο σπίτι του, όπως και πολλοί άλλοι που δεν κατάφεραν να σωθούν εκείνο το μαύρο απόγευμα του Ιουλίου.Η Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της, Δημήτρης Τουρναβίτης, ήταν ανάμεσα στους 104 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή …
Η ιστορία της Χρύσας Σπηλιώτη συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς η αγαπημένη ηθοποιός βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον σύζυγό της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. Το ζευγάρι εγκλωβίστηκε στο σπίτι του, όπως και πολλοί άλλοι που δεν κατάφεραν να σωθούν εκείνο το μαύρο απόγευμα του Ιουλίου.
Το ζευγάρι ανάμεσα στα θύματα
Η Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της, Δημήτρης Τουρναβίτης, ήταν ανάμεσα στους 104 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Η ταυτοποίηση της σορού της ηθοποιού έγινε στις 29 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά την ταυτοποίηση του Δημήτρη Τουρναβίτη. Μαζί έζησαν, μαζί και έφυγαν, έχοντας εγκλωβιστεί στο σπίτι τους στο Μάτι.
Την τραγική είδηση γνωστοποίησε πρώτη η φίλη και συνάδελφός της Αννέτα Παπαθανασίου, γράφοντας στο Facebook:
«Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα η εδώ και 32 χρόνια κολλητή μου φίλη, Χρύσα Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε και είναι πια επίσημα νεκρή».
Η κόρη του συζύγου της, Αλίκη Τουρναβίτη, αποχαιρέτησε συγκινητικά:
«Και η αυλαία έπεσε.. Τίτλοι τέλους και για τους δυο μου ήρωες. Αιωνία η μνήμη τους, να είστε καλά».
Από την πρώτη στιγμή, συγγενείς και φίλοι αναζητούσαν με αγωνία το ζευγάρι στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου είχαν εθεαθεί για τελευταία φορά.
Αποχαιρετισμός στην Επίδαυρο
Την ημέρα που ανακοινώθηκε η ταυτοποίηση της σορού της, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου γέμισε συγκίνηση. Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης «Θεσμοφοριάζουσες», το κοινό χειροκροτούσε ασταμάτητα. Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ανέφερε:
«Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καμένους ανθρώπους είναι και μία φίλη, συνάδελφος. Μια πολύ ευαίσθητη γυναίκα. Μια ψυχούλα, η Χρύσα Σπηλιώτη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους συγγενείς τους…».
Η πορεία της στη σκηνή και τη συγγραφή
Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είχε παρακολουθήσει και μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία, πριν ξεκινήσει τη θεατρική της καριέρα. Συνεργάστηκε με σπουδαία σχήματα, όπως το «Ανοιχτό Θέατρο» του Γιώργου Μιχαηλίδη, το «Θέατρο της Άνοιξης», το «Εθνικό Θέατρο», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» και το «Θέατρο του Νότου».
Παράλληλα με την υποκριτική, συμμετείχε και σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Στροφή στη συγγραφή θεατρικών έργων
Από το 1997 η Χρύσα Σπηλιώτη αφιερώθηκε κυρίως στη συγγραφή. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, όπως τα:
«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκοτσέζικο Ντους», «Αγκά-σφί και φί», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και Νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της Τίγρης».
Το έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες και συμπεριλήφθηκε σε πολωνική ανθολογία ελληνικής δραματουργίας. Το «Φωτιά και Νερό» παρουσιάστηκε και στα αγγλικά, στο Tristan Bates Theatre.
Δράση στον παιδικό και εκπαιδευτικό χώρο
Η παιδαγωγική της δράση ήταν σημαντική. Δίδαξε θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ για τρία χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι», γράφοντας και τα σενάρια.
Μαζί με τις Αννέτα Παπαθανασίου και Ολυμπία Μπασκλαβάνη συνυπέγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ» στην ΕΡΤ.
Υπήρξε επίσης γενική γραμματέας του Ι.Τ.Ι. (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου), συμβάλλοντας ενεργά στην προώθηση του θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η τελευταία της εμφάνιση
Η τελευταία της θεατρική ερμηνεία ήταν στην παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, στον ρόλο της Ρεγγίνας Μάντζαρου, μητέρας του συνθέτη του εθνικού ύμνου. Μια ερμηνεία που έκλεισε με αξιοπρέπεια μια πολυσχιδή και αξιόλογη πορεία στο θέατρο.
Δείτε και αυτά